ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για το blog

Πρόκειται για το πολιτικό, κι όχι μόνο, ημερολόγιο της Δημοτικής Παράταξης "Καρδίτσα πόλη της Αλληλεγγύης". Στόχος είναι η καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας αλλά και η ενσωμάτωση όλων εκείνων των ζητημάτων που θα κάνουν τον Δήμο μας και τη ζωή μας καλύτερη.



Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το πρόγραμμά μας για την κοινωνική συνοχή

     Το πρόγραμμά μας είναι ένα «ανοιχτό εργαλείο» που έχει αρχές και προτεραιότητες και που δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις μας. Θα το διεκδικήσουμε μαζί με τους πολίτες και τα κινήματα από όποια θέση και αν βρεθούμε, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, με λίγους ή πολλούς δημοτικούς συμβούλους. Για να υλοποιηθεί αυτό το Πρόγραμμα δεν χρειάζεται έναν «ικανό» επαγγελματία δήμαρχο – «σωτήρα» ή κάποιους  ειδικούς «άξιους» δημοτικούς συμβούλους αλλά απαιτεί μια ολομελειακού χαρακτήρα Αυτοδιοικητική Παράταξη, εναλλαγή ατόμων σε ρόλους και αξιώματα και κυρίως απαιτεί αμεσοδημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες διότι βασίζεται στην θέληση των πολλών  ενάντια στα συμφέροντα και τα κατεστημένα των λίγων, αλλά δυνατών.


     Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που διαβιούν στο δήμο Καρδίτσας (οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άποροι, οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι τοξικοεξαρτημένοι, κλπ) είναι ο «αδύναμος κρίκος». Η επίλυση των προβλημάτων τους δεν αποτελεί «ελεημοσύνη» αλλά καθήκον και χρέος ενός ριζοσπαστικού Δημοτικού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτό προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων – θεσμών, «θετικών διακρίσεων» και κινήτρων που στόχο έχουν την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, την ένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή της πόλης. Πρέπει να απολαμβάνουν από τον Δήμο μιας “ανοικτής προστασίας”, δηλαδή να απολαμβάνουν της αναγκαίας φροντίδας ζώντας μέσα στην κοινωνία της πόλης μας και συμμετέχοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην κοινωνική της ζωή.
    Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε πολιτικές που απαιτούν κυρίως άμεση μεταφορά πόρων (από την Ε.Ε., το Κράτος και το Δήμο) προς όφελος των ευπαθών ομάδων, αποκαθιστώντας μια βασική ανισότητα που οφείλεται στη μικρή αξιοποίηση και απορρόφηση δημόσιων αγαθών, όχι από έλλειψη ατομικών ικανοτήτων αλλά γιατί μια σειρά από κοινωνικούς λόγους τους «απαγορεύουν» αυτή την πρόσβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου